Een beweging die mensen met elkaar verbindt door middel van fruitbomen

FruitYourWorld werkt als volgt:

Fruitbomen
Bij FruitYourWorld kan een fruitboompje worden uitgezocht. Daarna ben je voogd van dit boompje. Bij het boompje krijg je toegang tot de FruitYourWorld website met een kennisnetwerk.
Daar vind je alles over wat je wilt weten over planten, poten, snoeien, mesten en oogsten.
Praktische hulp bij het onderhoud van je boompje kan, via de website worden gevonden bij andere Fruiters
in de buurt, als je ervoor open staat ook anderen te helpen.
Delen
Het is natuurlijk gezelliger met z’n tweeën twee boompjes te snoeien dan in je eentje maar één. Zo kun je contact maken met de andere fruiters en bijvoorbeeld gaan delen wat voor heerlijks je met het fruit gaat maken.

Planten
De – geplante – boompjes zijn voorzien van een identificatieplaatje. Hiermee is de ‘voogd’ van de boom vindbaar op de FruitYourWorld landkaart en via internet te contacten. Het identificatieplaatje brengt voorbijgangers ook op het idee om zich aan te sluiten bij FruitYourWorld.

Je kunt de boom in je eigen tuin zetten, of op een vergeten plekje in de buurt. FruitYourWorld wil ook
met gemeentes tot overeenkomsten te komen, waardoor kleine boomgaardjes in de wijk kunnen onstaan: buurtverrijkende fruitgaardjes.

Buurtgaardje
Samen met de betreffende lokale overheid worden plaatsen uitgezocht waar ‘buurtgaardjes’ geplant kunnen worden, zogenaamde wijkgaarden. Denk aan ‘dooie’ punten op de hoek van een wijk, niemandsland tussen twee wegen, hoekjes park, uitlaatvelden: al die plekken worden er veel behaaglijker van. Het groen wordt voor een groot gedeelte door de gebruikers zelf onderhouden, wat de sociale cohesie bevordert en kosten kan besparen.

Die plekken transformeren tot hangplekken, waar mensen elkaar ontmoeten, aanvankelijk op plant- of plukfeestjes, later om een beetje bij te praten. Je kunt je voorstellen dat er uiteindelijk dorpspleinachtige plekken ontstaan waar mensen in de lommerrijke schaduw van de fruitbomen samenkomen…

Website
De voogd krijgt een eigen web pagina voor zijn boompje(s), daarnaast bevat de website de volgende elementen:

Winkel
Wie een boompje aanschaft (in het juiste plantseizoen) krijgt die geleverd met een identificatieplaatje. Daarop staat de QR url-code. Hiermee kan het boompje worden teruggevonden op de pagina van de voogd/fruiter.

De volgende producten zijn in de winkel verkrijgbaar:

Particulier boompje
Er is keuze uit verschillende fruitboompjes en je wordt geholpen bij je keuze op basis van locatie, fruitsoort en gewenste tijdsinvestering. Een kersenboom is bijvoorbeeld bewerkelijker dan een appelboom omdat daar een net overheen moet als je niet wilt dat de vogels al je kersen opeten.

Boom aanmelden
Heb je al fruitbomen en wil je profiteren van het netwerk van Fruiters bij jou in de buurt? Meld je boom/bomen dan aan in het netwerk. Je betaald een eenmalig bedrag en ontvangt het officiële FruitYourWorld insigne voor aan je boom, waarmee die op de site van FruitYourWorld gevonden kan worden.

Bedrijfsboompje
Je kunt laten zien dat je bedrijf een duurzaam hart heeft door één of meer boompjes aan te schaffen. De prijs is hoger en in ruil toont FruitYourWorld met plezier het je bedrijfslogo en de link naar je bedrijf op de fruitmap.

Buurtgaardje
Een bedrijf of een aantal buurtgenoten kunnen, in samenwerking met de gemeente, een buurtgaardje opzetten. Dit kan de lokale gemeenschap stimuleren om zelf verder bij te dragen aan het verrijken van de buurt. Desgewenst kan een lokaal communicatieprogramma worden opgezet in samenwerking met FruitYourWorld, om de buurtbewoners hierbij te betrekken tot actie te brengen.

Boombordje
Als je zelf al fruitbomen in je tuin hebt staan en je draagt de beweging een warm hart toe, kun je toegang krijgen tot het kennisnetwerk en participeren door middel van sponsoring. De sponsor betaalt een gering eenmalig bedrag en krijgt een identificatieplaatje voor ieder boompje. Wie meerdere boompjes heeft kan ook kiezen voor een boomgaardbordje.

Map
Landkaart met FruitYourWorld-layer: Je eigen boompje en de bomen van iedereen in de buurt zijn zichtbaar
op de kaart met een schaalgrootte die je zelf kunt instellen. Het lokale karakter is belangrijk in FruitYourWorld
en de mensen in de eigen buurt krijgen als eerste elkaars oproepen te zien. Denk hierbij aan vragen om informatie of een verzoek om daadwerkelijk samen dingen te doen rond de boompjes: bij het planten, mesten, snoeien, plukken en verwerken van fruit, etc.

Kennisbank
Een doorzoekbare database met kennis over het kweken van fruitbomen. Deze kennis is ingedeeld in rubrieken, zoals Seizoenen, Ziektes, Fruitrecepten, Boomsoorten (met geomap van grondsoorten) e.d.

Forum en Buurtvenster
Hier worden vragen gesteld en beantwoordt die nog niet in de kennisbank te vinden zijn. Het forum is ook opgedeeld in verschillende rubrieken (zoals in de Kennisbank). Vragen uit je eigen buurt worden bij een ontvanger hoger opgespeeld in een apart venster: het Buurtvenster. Natuurlijk is er ook een sectie gereserveerd voor buurt-kletspraatjes. De website wordt opgericht door en voor mensen die willen communiceren!

Seizoensbericht
In een speciaal venster lees je actuele berichten: over het huidige seizoen en de soort actie die je boompje nodig heeft. Deze banner is niet altijd aanwezig; uitsluitend bij de opening van een seizoen. Buurtgenoten worden opgeroepen om elkaar op te zoeken en samen actie te ondernemen voor de lokale fruitboompjes wij leveren ook suggesties, zoals samen gaan kokkerellen en andere praktische en gezellige uitwisselingen.

De seizoensberichten kunnen door de ontvanger als alert worden ingesteld via email, sms text, de app, e.d.

Invitator
Er is een template voorhanden waarmee een buurtbewoner eenvoudig kan aangeven welke seizoensactiviteit in de planning staat zodat anderen hier gemakkelijk op kunnen aansluiten. Er is natuurlijk ruimte voor een persoonlijke oproep of bericht.

Buurtvenster
Een banner waarop de lokale vragen om hulp en assistentie zichtbaar zijn. Het is leuker om een vraag te beantwoorden, of beantwoord te krijgen door een buur dan door een onbekende. Het buurtvenster heeft eventueel een alertfunctie voor email, sms text, en app berichten.

Wall
Zo noemen we ieders eigen pagina voor filmpjes, verhalen, log- en dagboek: voor een lofzang op je eigen boom en op je fruit. Een timeline, een background, buddies, etc. Hierbij beschik je over een:

Gif-animator
Een online generator die de foto’s van je boompje aan elkaar naait tot een video fimpje. Met behulp van ‘morphing’ wordt er een fraai ogende opname van de groei en bloei gemaakt, die oogt als een slow-motion. Hiervoor moet je, als maker, het systeem wel voeden door op regelmatige basis een foto te maken vanaf steeds dezelfde positie.

Public Wall
Een banner-venstertje met een slideshow en een selectie uit foto’s en video’s van iedereen, met ‘up en downvote’ die bepaalt hoe hoog het in de ranking komt…

Badges
FruitYourWorld beloont Fruiters die een duidelijke inzet hebben getoond met een badge, die online zichtbaar is bij de identiteit van de Fruiter. Badges zijn een vrolijke verwijzing naar de mogelijkheden die de mensen achter FruitYourWorld bieden. Bij de naam van iedereen wordt zichtbaar (door de ‘mouse-over’), waar iemand voor staat. De volgende badges zijn tot nu toe in beraad:

Fruiter
Wie een fruitboom bestelt bij FruitYourWorld is Fruiter, ofwel ‘voogd’ over deze boom. Met de app van FruitYourWorld en met behulp van andere Fruities wordt die vruchtbare boom een bloeiend onderdeel van de boomgaard die onze wereld is.

Founding Fruiter
Leden van een crowd source actie, in de maak, nog niet effectief.

Guardener
Wie over specifieke kennis over fruitbomen beschikt en bereidt is dit te delen, kan buurtbewoners met vragen van advies dienen. Bijvoorbeeld wanneer iemand geen antwoorden vindt in de kennisbank of in de FAQ of wanneer het wenselijk is dat een expert komt kijken en overleggen over je boom.

Toolmaster
Wie bereid is zijn tuingereedschap beschikbaar te stellen aan de buurt, krijgt het label Toolmaster toebedeeld. Er wordt bijgehouden hoeveel en hoe vaak het gereedschap is gebruikt en door wie. Als er gereedschap wordt geleend wordt het door de gebruiker opgehaald en natuurlijk teruggebracht.

FruitFriend
Een bijzonder label dat wordt toebedeeld door de buurtbewonrers als erkenning voor bewezen diensten.

FruitFounder
Heeft anderen aangebracht. Dit blijkt door bij de bestelling van je boompje aan te geven via wie jij je aansluit bij FruityourWorld. Hierbij vermeldt je het e-mail adres van je contactpersoon.

Barny
Slaat fruit op, kan ook ruimte beschikbaar stellen voor het plukfeestje, met de sapper en de boozer

Sapper, Juicer
iemand met kennis en spullen om sappen te persen en die wel zin heeft om dat af en toe samen met andere mensen te doen.
SapperJammer
maakt jam (sjem session, ha)
Boozer, Moonshiner,
Iemand die zijn fruit voor drankstoken / likeur maken ter beschikking heeft gesteld en /of kennis van drankstoken / likeur maken heeft.

FruitCaker
Taartenbakker. Wie maakt de lekkerste fruittaart, -cake en -desserts?

Wacker
Weckt vruchten tot compote en gelei.

Beekeeper
Imker. Het zou mooi zijn als meer mensen in de leer kunnen gaan bij een professional: goed voor de bijen en onze fruitbomen.

Fruitdeli
Tussenpersoon met een buurtwinkel, of een handelaar.

fruity di tutti
FruitYourWorld team backoffice